Zoek de verspillingen – authenticiteit en herkomst vastleggen

Zoek de verspillingen – authenticiteit en herkomst vastleggen

In deze blog laten we zien hoe een Blockchain kan helpen bij het vaststellen van de authenticiteit en herkomst van producten. Kinderarbeid, moderne slavernij, voedselschandalen of onveilige werkplekken zijn moeilijk te voorkomen als het proces en authenticiteit niet te traceren is. Uit onderzoek blijkt dat de EU alleen al jaarlijks 60 miljard euro misloopt als gevolg van de verkoop van namaak producten.

In dit voorbeeld volgen we het proces van een diamant. Doel van het procesontwerp is dat vastgesteld kan worden dat we niet te maken hebben met gestolen waar, namaak diamanten of bloeddiamanten.

Hoe voorloopt het proces normaliter?

Als je wilt weten wat de kwaliteit en herkomst van een diamant is, dan ga je naar een diamantspecialist of juwelier en vraagt om een taxatie. Er zijn diamanten met certificaat en diamanten zonder certificaat. Als er een certificaat aanwezig is, dan is de waarde redelijk goed vast te stellen. Ontbreekt het certificaat, dan wordt vaak een grove indicatie afgegeven. Uiteindelijk bepaalt de kleur, het gewicht, en de zuiverheid van de slijpkwaliteit de waarde van de diamant.

Stel nu dat we de historie van diamanten digitaal registeren in een grootboek (Blockchain) deze online toegankelijk maken voor iedereen?
De twee grootste diamantproducerende groepen ter wereld (De Beers en Alrosa) testen momenteel of het mogelijk is om diamanten te volgen van de oorspronkelijke productie tot de verkooplocatie.
Elke bewerking, handeling, transactie wordt vastgelegd op de Blockchain waardoor elke diamant zijn eigen identiteit en geschiedenis kent. Naast dat de authenticiteit en herkomst eenvoudig herleidt kan worden is het proces erop gericht consumenten het vertrouwen te geven dat de diamanten op conflictvrije wijze zijn gedolven. Van de website www.tracr.com is de volgende uitleg afkomstig:.

Voordelen van dit organisatie-ontwerp

Een Blockchain is 24/7 online beschikbaar en legt data onveranderbaar vast. Vanuit dit eenvoudige organisatie ontwerp worden velen verspillingen (TIM Woods) direct weggenomen. Zie voor een uitwerking het formulier “zoek de verspillingen” hieronder.

Naast het wegnemen van verspillingen brengt een Blockchain extra voordelen. Het voegt namelijk vertrouwen toe aan de diamant en brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Dit komt omdat de data over de diamant voor iedereen inzichtelijk is, onveranderbaar is en de volledige geschiedenis weergeeft.

Zoek de verspillingen (Tim Woods)

Transport
Onnodige verplaatsing van iets, zoals een aanvraag voor een goedkeuring.
De consument hoeft niet meer naar een diamantspecialist of juwelier om een indicatie/taxatie te krijgen van de waarde. Je kunt direct (24/7) inloggen op de Blockchain en gegevens inzien en transacties toevoegen.
Voorraad
Bijvoorbeeld ongelezen e-mails, opslag van producten of cases in behandeling.
Je bent niet meer afhankelijk van een specialist of derden voor informatie over de diamant. Dit voorkomt daarmee ook voorraden van mails, wachtrijen klanten, of dossiers in behandeling.
Beweging
Overbodige beweging, zoals informatie opzoeken, iets printen of navragen.
Certificaten, aankoopbedragen, herkomst, de kleur, gewicht, de zuiverheid, slijpkwaliteit, een foto staat allemaal op de Blockchain geregistreerd en hoeft dus niet opgezocht, geprint of gemaild te worden.
Wachten
Vertraging/ wachten.
Een Blockchain is 24/7 bereikbaar. Voor toegang tot de data ben je niet afhankelijk van een intermediair.
Overproductie
Meer aanbieden dan nodig.
Door diamanten te registreren is vraag en aanbod eenvoudig in kaart te brengen. Voorkomt monopolie posities in de aan- en verkoop.
Overprocessing
Meer doen dan wat de cliënt wil.
Dingen dubbel doen. Dossiers zowel fysiek en elektronisch opslaan.
De diamant krijgt een eigen identiteit op de Blockchain. Het certificaat is niet meer benodigd.
Fouten
Zorgt voor herbewerking
Het maken van fouten voorkom je niet met een Blockchain. Nog steeds kunnen transacties teruggedraaid moeten worden. Deze fouten worden geregistreerd en kunnen niet verwijdert worden. De volledige geschiedenis (incl. fouten) blijven dus bewaard.  Voordeel hiervan is dat de verantwoordelijkheid ook wordt vastgelegd.
Skills
Te weinig gebruik maken van capaciteiten van medewerkers
De subjectiviteit en administratieve last wordt uit het proces gehaald.

 

Leave a Reply

Close Menu